Partner wydania: ANNA GRZEGÓRSKA // właścicielka marki i wedding planner w Beautifulday Blogerka polandweddings.com. Recenzentka książek o tematyce weddingowej. Recenzent Merytoryczny Krajowego Standardu Kompetencji Zawodowych dla zawodu „organizator imprez ślubnych” realizowanego dla Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Organizacja wesel to jej pasja. Dlatego każde przyjęcie, które organizuje, ma spójny styl, jest niepowtarzalne, a przede wszystkim opiera się na osobowości i marzeniach klienta. W najbliższym sezonie powinniśmy zobaczyć odkryte ramiona i plecy, boczne rozcięcia w spódnicach. Konserwatywne Polki raczej nie skuszą się na kolor. Za to często słyszymy pytanie: czym zastąpić welon? Ogromne kwiatowe wianki zastąpią delikatne, pojedyncze dekory kwiatowe wpięte we włosy lub biżuteria. Włosy delikatnie upięte, makijaż naturalny, „make-up no make-up”. Panowie natomiast wymienili klasyczną czerń na granaty i ten trend zapewne utrzyma się też w najbliższym sezonie. Ogromnie cieszy odrobina humoru, na jaką panowie również sobie pozwalają, zakładając wzorzyste i kolorowe krawaty, muchy i buty. TORT I SŁODKI STÓŁ Naked cake (lżejsza wersja klasycznego tortu, bez dodatkowej warstwy wierzchniej kremu) odchodzą powoli w zapomnienie. W sezonie 2018 będziemy zakrywać warstwy, by uzyskać fakturę. Większą popularnością powinny cieszyć się też torty składające się z jednego głównego tortu w otoczeniu minitorcików lub torty składające się z babeczek czy miniciast. Ekstrawagancją będzie piramida z ptysi czy pączków. Personalizację zauważymy natomiast w topperach (drewniana lub papierowa dekoracja najwyższej warstwy tortu). Odświeżenia wymagają też candy bary (stylizowany bufet słodki). Będą bardziej osobiste i składające się z domowych ciast niż kolorowych cukierków. ATRAKCJE Zdecydowanie królować będzie muzyka na żywo. Nawet jeśli para wybierze DJ-a, to towarzyszyć mu będzie saksofonista lub skrzypek. Atrakcje dobierane będą do stylu przyjęcia i koniecznie muszą być niespodzianką dla gości. Pary prześcigają się w pomysłach, czym jeszcze można zaskoczyć bliskich, czego nie było. Uważam, że odkryciem będą mimowie. Pokazy UV powinny wkomponować się w nowoczesną stylistykę wesela. Na pewno zauważymy wielki powrót barmanów. Bary stają się elementem dekoracji, idealnie wpisują się w stylistykę przyjęcia. Drinki serwowane są w specjalnym szkle, a ich nazwy są spersonalizowane. Barmani nie serwują już tylko drinków alkoholowych, ale też owocowe i warzywne. Wszystkie udekorowane w wyjątkowy i dopasowany do danej osoby sposób. MENU Z roku na rok zwracamy większą wagę na to, co jemy, również w weselnym menu. Opcje wegetariańskie stały się standardem, podobnie jak dania bezglutenowe i bez laktozy. Nie boimy się surowych potraw i chętnie wybieramy tatar lub stacje sushi. W sezonie 2018 będziemy również dopasowywać menu do pory roku, w której organizujemy przyjęcie. Od weselnego menu będziemy oczekiwać czegoś więcej: dobrze skomponowanych połączeń smakowych, najlepszych produktów lokalnych i światowych. To wszystko z myślą o gościach i chęcią zaserwowania czegoś wyjątkowego, by zaspokoić najbardziej wysublimowane podniebienia. Dlatego też do menu serwowanego dopasujemy wino, korzystając przy tym z usług sommeliera. 28 KNOW-HOW ORGANIZATORA
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==