Dla organizatorów eventów oznacza to, że powierzając swoje sprawy takim podmiotom, zyskują większą otwartość na staranną realizację i dobrą współpracę. Organizacja spotkań w obiektach zlokalizowanych przy lotnisku to przede wszystkim wygoda dla uczestników konferencji międzynarodowych i ogólnopolskich. Dodatkowo lokalizacja głównego polskiego lotniska w pobliżu centrum Warszawy – a jest to odległość zaledwie 6 km – jest unikatowa. Nie dość, że niewiele stolic europejskich ma taką charakterystykę, to Warszawa i warszawski biznes potrafią przekuć ją w atut. Organizatorom konferencji ułatwia to logistykę oraz znacznie obniża koszty transportu gości z i na lotnisko. Większość hoteli przylotniskowych oferuje swoim gościom usługę bezpłatnego transferu na trasie hotel – lotnisko – hotel przez całą dobę. Położenie przy trasach krajowych (S2, S7, S8) oszczędza przyjezdnym czas, który potencjalnie traciliby w korkach do centrum miasta. Kolejnym argumentem przemawiającym za lokalizacją przy lotnisku jest bliskość do „Mordoru”, jednego z największych centrów biznesowych w Warszawie, skupiającego siedziby wielu znanych firm o zasięgu lokalnym i globalnym. Hotele przy lotnisku są chętnie wybierane na prestiżowe gale biznesowe i sportowe (jak Gazele Biznesu, Cumulusy), lifestylowe (wybory Mistera Polski, pokazy mody), spotkania taneczne (np. Bachaturo czy Salsa Festival) lub produktowe – np. premiery nowych modeli samochodów. Przykładem spektakularnego przedsięwzięcia, odwołującego się do wyjątkowej sprawności organizacyjnej personelu hotelu, może być Szabla Kilińskiego – Puchar Świata w Szermierce na Wózkach realizowany w jednym z hoteli przy lotnisku. Dla potrzeb tego eventu przestrzenie konferencyjne i lobby zamieniają się w miejsce turniejowych walk na szable toczonych przez osoby z niepełnosprawnością ruchową ze specjalnie umocowanych wózków inwalidzkich. Hotele przy lotnisku są stosunkowo nowe lub przeszły modernizację, a dodatkowo wciąż powstają nowe obiekty 4- i 5-gwiazdkowe. Przy tworzeniu nowoczesnych i przestronnych przestrzeni konferencyjnych uwzględnianie są potrzeby specjalne, ujawniające się podczas organizacji eventów, jak np. możliwość wstawienia do wnętrz pojazdów osobowych lub umieszczenie techniki i instalacji do pokazów niestandardowych. UCZTA DLA ZMYSŁÓW Zatrzymajmy się na chwilę w przestrzeni smaku. Obserwując grupy eventowe, możemy stwierdzić, że jedzenie jest ważne, a gdy jest znakomite – działa na wielu płaszczyznach. W magiczny sposób skupia ludzi i wzmacnia niewymuszoną integrację. Podczas posiłku, przerw lunchowych i kawowych goście nawiązują relacje według innego klucza niż obieg oficjalny. Czy więc zorganizowanie atrakcyjnego i pożywnego posiłku lub cateringu dla gości jest możliwe w obiektach hotelowych i konferencyjnych przy lotnisku? Absolutnie tak! Aktualnie jakość gastronomii – zależnie od obiektu – reprezentuje wysoki, a nawet bardzo wysoki poziom. Gastronomia jest ponadto wątkiem na tyle szerokim, że może znakomicie wspierać, a nawet rozwijać ideę każdego eventu, co zespoły gastronomiczne pod kierunkiem znakomitych kucharzy potrafią osiągać. Za przykład niech posłuży wydarzenie zorganizowane przez znane biuro podróży, które u progu nowego sezonu zaprezentowało atrakcyjne destynacje- -debiuty w powiązaniu ze smakowaniem kuchni regionalnej danego miejsca. Pokazy pięknych zdjęć i filmów, stacje live cooking w wybranej scenografii, kucharze przygotowujący dania na oczach gości, zapachy, smaki, przyprawy, zioła i żywy ogień wyczarowują obietnicę i taką egzotykę, że goście byli gotowi do zamawiania podróży w trybie natychmiastowym. Oczekiwanym uwieńczeniem uczty jest słodycz. Także w tej materii rejon przy lotnisku ma wiele do zaoferowania. Produkcja cukiernicza coraz częściej ma charakter autorski i zostaje osadzona na miejscu. Gościom serwowane są znakomite desery, ciasta, torty i praliny przygotowywane przez hotelowych cukierników. Dzięki temu uczestnicy eventów zostają wchłonięci do świata pysznego jedzenia i oddają się nieustannie gastronomicznej rozpuście, na przemian serwując sobie wrażenia wytrawne oraz słodkie. Są miejsca przy lotnisku, w których oprawa gastronomiczna, w całości uzgadniana z klientem i realizowana na miejscu przez zespół hotelowy, przyprawia o zachwyt. Jeżeli powiemy, że zespoły hotelowych kuchni wpisują się w światowe trendy, będzie to jedynie część prawdy, ponieważ niektóre z nich te trendy wręcz kreują. Bazę stanowią tu wysokiej jakości ekologiczne produkty regionalne od sprawdzonych dostawców, umiejętne łączenie smaków, własne wędzenie ryb i mięsa, pieczenie chleba, bogactwo owoców i warzyw sezonowych uwzględnianych w często odnawianym menu, by goście systematycznie korzystający z usług hotelu zawsze mieli do wyboru pozycje wyjątkowe. Standardem stała się także troska o zapewnienie alternatywy – atrakcyjnego menu dla osób ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi oraz wegańską filozofią życia. Hotele zaczęły chwalić się położeniem blisko lotniska, dostrzegły płynący z tego faktu pożytek i umiejętnie nimi zarządzają. Prestiżowa gala, wesele, a nawet wydarzenie sportowe realizowane w przestrzeniach hoteli przy lotnisku to sytuacja, która dziś nie dziwi już nikogo. Hotele z przydomkiem „airport” w nazwie skutecznie budują pozycję konkurencyjną i przejmują także biznes MICE. Partner wydania: 38 KNOW-HOW ORGANIZATORA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==