Partner wydania: Efekt końcowy Aby efekt końcowy zachwycił naszego klienta oraz gości, należy oczywiście wystrzegać się błędów. W przypadku cateringu eventowego można popełnić wiele pomyłek. – Najczęściej to błędne założenia wynikające z przyzwyczajeń „kuchni domowej”. Przygotowanie cateringu dla 500 czy 1000 osób wymaga dużej przestrzeni, odpowiedniej infrastruktury i sprzętu oraz zaplanowania takiej ilości personelu do obsługi, aby sam proces serwowania dań przebiegał płynnie. Inne częste błędy to zła gospodarka czasowa dotycząca możliwości wykorzystania miejsca eventowego czy niedokładna wizja lokalna danej przestrzeni, która skutkuje tym, że mogą pojawić się nieprzewidziane wcześniej problemy techniczne czy logistyczne, co w efekcie wpływa na jakość realizacji cateringowej – zauważa Michał Kozak. – Niestety, często zapomina się o smaku. Nieważne czy serwowana potrawa jest daniem głównym czy finger foodem – musi być smaczna. Nie wystarczy, że dobrze zaprezentujemy jakieś danie. Jeżeli będzie ono niesmaczne, klient na pewno tego nie zapomni – wskazuje Artur Bąk. Aby zadowolić klienta i eventowych gości, trzeba posiadać wiedzę, doświadczenie, świetny zespół i sporo się napracować. – Catering bywa niedocenianym obszarem podczas realizacji eventów, mimo że zarówno organizatorom, jak i uczestnikom imprez może dostarczyć równie silnych wrażeń co inne atrakcje. Potraktowany jako integralna część imprezy, odpowiednio zaprojektowany w odniesieniu do całości scenariusza, ma szansę zapewnić doskonały marketingowy wydźwięk wydarzenia. Ważne jednak, by partnerów świadczących usługi cateringowe włączyć w proces planowania eventu już na wczesnym etapie, co pozwoli uzyskać efekt synergii w kreowaniu pomysłów i tworzeniu scenariusza – podsumowuje Eliza Kozica. Zaskoczenie i innowacja nie zawsze są potrzebne // Zaskoczyć konsumenta możemy, owszem, ale czy jest to potrzebne? Jeżeli już podejmiemy ryzyko, musimy być pewni, że wszystko pójdzie po naszej myśli. W tym zawodzie nie ma miejsca na nieplanowane improwizacje – za duże jest ryzyko, że coś może pójść nie tak. Nieszablonowe pomysły? To zdecydowanie dla amatorów mocnych wrażeń. Na pewno nie polecam ryzykować niesprawdzonymi pomysłami na ważnych imprezach. Na wdrażanie innowacji zostawmy kameralne imprezy w gronie znajomych. Jeżeli tam się sprawdzą, możemy pomyśleć o zewnętrznych eventach. Usługa cateringu na eventy to niełatwa sprawa. Trzeba dysponować zgranym i niezawodnym zespołem, żeby sprostać wygórowanym oczekiwaniom klientów. W tej branży najważniejsza jest niezawodność – wystarczy jedna pomyłka, żeby z zawodowego szczytu spaść na dno. Artur Bąk Revolta Food reklama NA HASŁO EvEnt ManagEMEnt Polska 10% ZNIZKI koMPlEksoWE UsŁUgI CatERIngoWE â Realizacja na terenie całej Polski â Kuchnia tradycyjna i innowacyjna â Bogaty wybór przekąsek finger food â 15 lat doświadczenia w usługach cateringowych www.twister-catering.pl IMPREZY FIRMoWE EvEntY BalE BankIEtY konFEREnCJE kongREsY I taRgI gaRDEn PaRtY IMPREZY okolICZnosCIoWE WEsEla ul. Limanowskiego 11P 02-943 Warszawa Tel. +48 602 280 627 Tel. +48 602 820 534 Tel. +22 758 63 25 e-mail: biuro@twister-catering.pl 35
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==