Partner wydania: zależy jednak od charakteru imprezy. Aby dodatkowo wyróżnić trunek typu whisky single malt, powinien on występować w niewielkiej ilości. Jeśli mamy mówić o twardej matematyce – czysto hipotetycznie – to proporcja kształtowałaby się na poziome 12 butelek wina do 6 butelek alkoholi mocnych bądź cocktailowych do 1 butelki single malt bądź blended whisky – wskazuje Nowakowski. Ważne aspekty – Bardzo ważnym elementem podczas wydawania cateringu jest czas ekspedycji – czyli punktualność wydawania kolejnych potraw czy dań z określonych bloków kulinarnych. Bardzo ważne jest też to, aby wszystkie potrawy wydawane były w odpowiedniej temperaturze. Aby catering przebiegł sprawnie i profesjonalnie, warto zaplanować odpowiednią ilość obsługi oraz wziąć pod uwagę umiejętności personelu. Względy wizerunkowe również są ważne, zatem zadbać trzeba także o schludny wygląd pracowników obsługujących event – podpowiada Mariusz Tkaczyk. Niezwykle ważny jest serwis. – Jakość serwisu powinna być jednak niezależna od formuły spotkania – zawsze sprawna i niezawodna. Należy zwrócić uwagę również na logistykę usług cateringowych i właściwe zaplanowanie miejsca cateringu względem pozostałych elementów wydarzenia. Podczas konferencji np. wskazane jest unikanie bliskości względem głównej sali, aby odgłosami przygotowania posiłku nie zakłócać prezentacji czy prelekcji. W przypadku bankietów wieczornych z kolei, strefa cateringowa powinna być łatwo dostępna dla gości, a jednocześnie rozmieszczona w taki sposób, by nie zakłócać przemieszczania się po sali oraz nie kolidować ze strefą taneczną czy występami artystycznymi – mówi Eliza Kozica. Na koniec komunikacja. – Najważniejszy aspekt to stała komunikacja z osobą zarządzającą eventem. Scenariusz imprezy bardzo często ulega zmianom, a dokładniej przesunięciom czasowym, dlatego kuchnia i obsługa musi na bieżąco reagować na sytuację na sali – mówi Michał Kozak. Alkoholowe dylematy // Eventy są bardzo wdzięcznym miejscem konsumowania „wody życia”, jednak trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Whisky to nie wino i pomimo rosnącej popularności nie można jej wykorzystywać w każdym miejscu i o każdym czasie. Zdecydowanie odradzam ten rodzaj alkoholu podczas imprez organizowanych w upalne dni i dla bardzo młodej grupy odbiorców – dla nich nadal najbardziej liczą się cocktaile lub wina musujące. Nie warto proponować wyłącznie selekcji single malt whisky dla spotkań ukierunkowanych na kobiety – pomimo coraz większego zainteresowania tym trunkiem przez panie nie można „skazywać” ich tylko na wymagające, szkockie destylaty. Co jednak najważniejsze: spotkanie biznesowe, uroczystość rodzinna, podniosłe rocznice, spotkania delegatów państwowych, gale wręczania nagród – każde z tych wydarzeń jest dobrym momentem na delektowanie się whisky. I w żadnej z tych okoliczności nie usłyszymy, iż „nie wypada”. Wypada – ważne, aby whisky nie była pierwszoplanowa. Ma to być bardzo subtelne, szlachetne i wyrafinowane uzupełnienie całości. Adrian Nowakowski WEG Invest (Whisky Embassy Group) oraz Squad Whisky Właściwe podejście // Wysokiej jakości obiekty, które proponują usługę cateringową, powinny przede wszystkim posiadać wykwalifikowaną kadrę pracowników. U nas są to kucharze z wieloletnim stażem oraz różnorodnym doświadczeniem kulinarnym. W Qubus Hotel przy kreowaniu i przygotowaniu menu cateringowego uczestniczą wyszkoleni, wielokrotnie nagradzani, najlepsi kucharze sieci. Młodzi pracownicy gastronomii mają np. możliwość korzystania z doświadczenia mistrza świata w grillowaniu. Pomoc profesjonalnego kucharza jest niezbędna. Kolejny aspekt to odpowiednie zaplecze gastronomiczne. Ważne są też porządne sprzęty kuchenne i wysokiej jakości naczynia cateringowe czy specjalny samochód-chłodnia, który zapewni świeżość potraw. Oczywiście sukcesem dań cateringowych jest nie tylko ich smak, ale także to, aby zostały skomponowane z najlepszych składników, żeby były świeże i zrobione z pomysłem. Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel // – Konieczna jest także analiza struktury gości oraz miejsca, w którym odbywa się event, szczególnie pod względem technicznym i logistycznym – Michał Kozak, MCC Mazurkas & Mazurkas Catering 360°. // 34 know-how organizatora
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==