Partner wydania: // Na przestrzeni ostatnich lat w Polsce zapanowała niemal powszechna moda na gotowanie. Dla wielu osób czynność ta stanowi pasję, której poświęcają się z dużym zaangażowaniem. Zmienia się przez to rynek restauracyjny, który staje się coraz bardziej wymagający. Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal, usytuowane w Warszawie, powstało 8 lat temu właśnie z myślą o trwającej od kilku lat w Polsce rewolucji kulinarnej. Jest miejscem spotkań dla wszystkich tych, dla których praca lub pasja znajduje się w obszarze sztuki kulinarnej. // Event kulinarny skrojony ma miarę Gotowanie to obecnie modne hobby, stanowiące okazję do spotkań towarzyskich, a także motyw przewodni wielu imprez integracyjnych. Zmianie ulegają przy tym nawyki żywieniowe Polaków, którzy coraz odważniej eksplorują kulinarny dorobek obcych kuchni. Intensywnie rozwija się też rynek restauracyjny, w ramach którego nowe lokale wyrastają niczym grzyby po deszczu. Kulinarna rewolucja obejmuje niemal wszystkie segmenty branży gastronomicznej oraz żywieniowej. W internecie pojawiają się poczytne blogi kulinarne, powstają specjalistyczne czasopisma oraz kanały telewizyjne, które nadają niezliczoną ilość programów o gotowaniu, prowadzonych przez kucharzy i blogerów. Częścią opisanego trendu jest również rosnący popyt na usługi w postaci szkoleń, kursów, warsztatów czy pokazów kulinarnych. Zapotrzebowanie tego typu nie dotyczy wyłącznie osób z branży restauracyjnej, chcących rozwijać swoje umiejętności, poznawać nowe techniki kulinarne czy zdobywać wiedzę na temat nowych produktów. Chęć uczestnictwa w takich wydarzeniach deklaruje też rosnące grono Tekst: Maciej Karczewski 40 know-how organizatora
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==