Partner wydania: Obok podstawowych elementów organizacyjnych imprezy masowej pojawiają się dodatkowe uwarunkowania. Część z nich jest zapisana w Ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych i dokumentach uzupełniających, a część wynika z miejsca i sposobu realizacji wydarzenia: • rejestracja przebiegu imprezy – organizator może to robić dla bezpieczeństwa z własnej inicjatywy, ale o takim obowiązku może też postanowić wojewoda; • ubezpieczenie OC – warto zdecydować się na takie zabezpieczenie od nieprzewidzianych sytuacji, mimo że nie jest to obowiązkiem, chyba że impreza jest biletowana; • zmiana organizacji ruchu – jeśli wydarzenie ma się odbyć w przestrzeni publicznej, na drogach lub placach miejskich, konieczne jest dopełnienie stosownej procedury; • udział osób niepełnosprawnych – warto zadbać o wszystkich uczestników wydarzenia i zapewnić im możliwość bezpiecznego i nieskrępowanego uczestniczenia w imprezie; • udogodnienia dla rodzin z dziećmi – udział dzieci w imprezach jest coraz bardziej powszechny, dlatego nie można zapominać o ich potrzebach: zaczynając od właściwego menu, przez stworzenie miejsca do karmienia i przewijania, na opracowaniu procedury na wypadek zagubienia kończąc. INNE ELEMENTY KATARZYNA PACHOLAK // W branży eventowej pracuje od 2006 r. Pracowała przy produkcji kilkudziesięciu wydarzeń masowych, m.in.: Sylwestrowa Moc Przebojów – Zakochaj się w Warszawie, Oto jestem! Otwarcie Stadionu Narodowego w Warszawie, Oficjalna Strefa Kibica UEFA EURO 2012 w Warszawie, Ceremonia Otwarcia Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych 2010. W pracy zawodowej poza kompleksową produkcją wydarzeń, zajmowała się przede wszystkim bezpieczeństwem imprez masowych. Z pasją tworzyła dokumentacje do pozwoleń i scenariusze szkoleń w tej dziedzinie. Pracowała w agencji eventowej ARS Communication oraz firmach zajmujących się obsługą techniczną wydarzeń: Vision House oraz VES. Obecnie jest częścią zespołu agencji eventowej Defacto. ZABEZPIECZENIE PRZECIWPOŻAROWE Jednym z najistotniejszych elementów dokumentacji przygotowywanej przed rozpoczęciem przygotowań do imprezy masowej jest „Instrukcja postępowania w przypadku pożaru lub innego miejscowego zagrożenia”. Dokument ten określa działania w przypadku zdarzenia, które stanowi zagrożenie dla uczestników imprezy. Do obowiązków organizatora należy zapewnienie właściwej liczby wyjść ewakuacyjnych oraz stworzenie miejsca zbiórki po ewakuacji. W przypadku imprez odbywających się w obiektach stałych warunek ten jest spełniony niemal z założenia, pod warunkiem, że liczba uczestników nie będzie przekraczała liczby wynikającej z przystosowania obiektu. Organizując wydarzenie w obiekcie tymczasowym, takim jak np. hala namiotowa lub na terenie zewnętrznym, konieczne jest zastosowanie przelicznika 60 cm na każde 100 osób. W Oficjalnej Strefie Kibica w Warszawie organizowanej podczas EURO 2012 łączna długość wyjść ewakuacyjnych wynosiła 600 m. W przypadku przygotowania do ewakuacji warto również zabezpieczyć się w tekst zawierający informacje o procedurze prowadzenia ewakuacji, który ma być przekazany przez przedstawiciela organizatora – może to być prowadzący lub kierownik bezpieczeństwa. Ważne, żeby komunikat był przekazywany w sposób spokojny i rzeczowy, dający uczestnikom poczucie panowania nad sytuacją. Obok przygotowania procedur postępowania konieczne jest też zapewnienie sprzętu przeciwpożarowego, takiego jak gaśnice i koce gaśnicze, które powinny być zlokalizowane przy wszystkich istotnych elementach infrastruktury. Dodatkowy sprzęt jest konieczny, jeśli na imprezie planowane są elementy pirotechniczne, a w szczególnych przypadkach konieczne może być zamówienie wozu strażackiego. GASTRONOMIA I ZAPLECZE SANITARNE Organizując wydarzenie poza obiektem organizator musi przystosować teren do przeprowadzenia imprezy. Poza infrastrukturą techniczną, taką jak np. scena, niezbędne jest zaplecze higieniczno- sanitarne, a często także zaplecze gastronomiczne. Żadne rozporządzenie nie mówi o liczbie toalet wymaganych podczas imprezy masowej, ale doświadczenia organizatorów i dostawców mówią o jednej toalecie dla 100 osób. Gastronomia na imprezie masowej nie jest niezbędna, ale często stanowi dla organizatora sposób na dodatkowy dochód. Realizacja tego elementu jest określona przez warunki prawa i może być prowadzona przez podmioty mające stosowne zezwolenie. Na terenie imprezy masowej dozwolone jest spożywanie, a przez to także sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych do 3,5%. Napoje nie mogą być podawane w twardych opakowaniach takich jak szkło lub metal. Chcąc serwować napoje o zawartości powyżej 3,5% alkoholu, konieczne jest wydzielenie specjalnego, wygrodzonego i chronionego miejsca. 14 OKIEM EKSPERTA
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==