Partner wydania: Oczaruj podniebienia gości Catering na eventach, jeśli nie jest obowiązkowy, to na pewno stanowi normę. Zanim wybierzesz firmę, sprawdź, jakie ma doświadczenie w tego typu przedsięwzięciach. Komunia na 30 osób to jednak nie to samo co event na 300 osób. Restauratorzy nie zawsze mają wyobraźnię, a nawet największe umiejętności osób pracujących w kuchni nie nadrobią braku odpowiedniego zaplecza gastronomicznego. Nie bójmy się także pytać o referencje. Kolejna istotna kwestia to menu. Nie zawsze firmy cateringowe do ceny oferowanych dań wliczają koszty obsługi. Nie każda firma też ją zapewnia, wtedy konieczne jest osobne wynajęcie kelnerów, którzy również będą dbać o podniebienie naszych gości. Bez względu na to, skąd będzie obsługa, ważna jest ich liczba – przy imprezach serwowanych jeden kelner nie powinien przypadać na więcej niż 10 osób. Przedłużające się oczekiwanie na posiłek (albo jego brak) może zepsuć nawet najciekawsze wydarzenie. W budżecie obowiązkowo powinny zostać przewidziane napiwki dla obsługi. Jest to zresztą doskonały motywator dla płynnego i szybkiego obsłużenia zgłodniałego klienta. Dania nie tylko muszą smakować, ale i wyglądać. W końcu jemy również oczami! Już dawno odeszły do lamusa czasy gulaszu podawanego w nierdzewnych bemarach! Zamiast tego coraz częściej na eventy zapraszani są znani i cenieni szefowi kuchni, dzięki którym zwykła kolacja urasta do rangi niesamowitego, kulinarnego doświadczenia. Coraz więcej osób jest też na dietach wykluczających pewne składniki, dlatego firma cateringowa musi być przygotowana na taką ewentualność już na etapie planowania menu. Potrawy bezglutenowe, dieta bezmięsna – każdy powinien znaleźć coś dla siebie. A jako że o gustach (podobno) się nie dyskutuje, szeroka i zróżnicowana karta dań z pewnością może zdziałać cuda. W cenę menu wlicza się koszt surowców zużytych do wyprodukowania dania. To tzw. food cost. Im bardziej wymyślne danie i droższe składniki, tym pozycja zostanie drożej wyceniona. Jeśli budżet jest odpowiednio wysoki, warto pokusić się o oryginalne przekąski. Catering nie tylko może, ale powinien być urozmaiceniem eventu, a nie jedynie subtelnym dodatkiem do niego. Przechadzający się pomiędzy gośćmi, schludnie ubrany kelner czy hostessa, potrafiący zainteresować oferowaną przez siebie przekąską, z pewnością wzbudzą pozytywne emocje podczas rozmowy stricte biznesowej, jak i swobodnej wymiany zdań. Pamiętaj, że oferowana przez współczesną gastronomię mnogość rozwiązań, jak choćby kuchnia molekularna czy dania przygotowywane techniką sous-vide, oczaruje nawet najbardziej wysublimowane gusta. Zadbaj więc o podniebienia swoich gości, a z pewnością zapamiętają Twoje wydarzenie na długo. W końcu „przez żołądek do serca” już dawno przestało być pustym frazesem. Plastyka eventu Odpowiednia oprawa w ogromnym stopniu wpływa na odbiór wydarzenia przez jego uczestników. Scenografia eventowa powinna być tłem dla motywu przewodniego, za jakim będzie podążało wydarzenie. Trendem ogólnoświatowym jest minimalizm, nie tylko w kwestii dekoracji, ale i materiałów graficznych. Zachowanie jednolitej reklama CENTRUM KONFERENCYJNE o pow. ponad 1500 m2 199 POKOI I APARTAMENTÓW 467 miejsc noclegowych Luksus w Sercu Podlasia 5
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwMjc0Nw==