Dla resortu ekologia to coś więcej niż puste hasła. W obiekcie tak dużym jak „Nosalowy” wynika to nie tylko z kwestii ochrony środowiska, ale również ekonomii skali. Promocja postaw przyjaznych środowisku to nie tylko energooszczędne żarówki led i perlatory założone na kranach czy słuchawkach prysznicowych, ale również gastronomia. W trosce o zdrowie dania, które przyrządzane są w hotelowej kuchni, przygotowywane są z produktów pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych lokalnych upraw, a menu opiera się w znacznej mierze o produkty sezonowe. W kuchni stosuje się jajka pochodzące od kur z chowu ściółkowego (tzw. dwójki), pstrągi będące specjalnością Restauracji Regionalnej kupuje się w lokalnych hodowlach, a regionalne sery dostarcza góralska, rodzinna firma. Plastikowe rurki czy talerze zostały wyeliminowane w trosce o środowisko.
Resort Nosalowy Dwór chce być kojarzony z filozofią zero waste i ochroną przyrody. Bezpośrednie sąsiedztwo Tatrzańskiego Parku Narodowego i położenie w jednym z najpiękniejszych miast Polski zobowiązuje, dlatego hotel konsekwentnie przystępuje do akcji społecznych, których głównym celem jest ratowanie naszej planety małymi krokami i dzięki temu poprawia świadomości gości.
Już teraz możemy kupić kawę, którą barman przygotuje w naszym własnym, ulubionym kubku i poprosić o wodę z kranu, której jakość jest jedną z najlepszych w kraju. Na wycieczkę mamy okazję pojechać rowerem lub pojazdem elektrycznym z wypożyczalni znajdującej się w resorcie. Elektryczny silnik możemy doładować w stacji znajdującej się na terenie resortu.
Mając na uwadze dbałość o naturę i korzyści dla środowiska hotel stara się przypominać o zaletach proekologicznych postaw prosząc swoich Gości już na powitanie, o rozważne korzystanie z prądu i wody oraz zamieszczając politykę ekologiczną Resortu w punktach informacyjnych, na stronie internetowej oraz w telewizji hotelowej. Informacje o korzyściach płynących z racjonalnego wykorzystania wody czy ograniczania ilości prania (ograniczającego ilość szkodliwych detergentów) znajdują się we wszystkich pokojach. W samym funkcjonowaniu obiektu wprowadzono liczne eko rozwiązania: czujki czasowe na klatkach schodowych i korytarzach, kontaktrony powodujące wyłączenie klimatyzacji w chwili otwarcia okna, zorganizowany odbiór odpadów selektywnych, ogrzewanie gazowe i odzyskiwanie ciepła z wentylacji w systemie basenowym.
W najnowszym obiekcie Grupy Nosalowy – pięciogwiazdkowym hotelu Nosalowy Park, którego otwarcie planowane jest zimą 2019/2020 pojawią się kolejne przykłady ekologicznych rozwiązań, jak chociażby ogrzewanie geotermalne.